Complementaire zorg en etherische oliën

Bij complementaire zorg wordt veelal gebruik gemaakt van etherische oliën, in Nederland vaak onterecht aangeduid als "essentiële oliën", oftewel aromazorg. In diverse toepassingen kan het ontspannend werken en pijn verlichten, zowel fysiek als emotioneel. Sommige oliën kunnen zelfs al effectief zijn bij verdamping. Denk bijvoorbeeld aan etherische oliën bij verkoudheid. Inwrijvingen en massage kunnen worden toegepast bij lokale pijnlijke plekken. Massage met geurende oliën werkt zeer ontspannend op de geest. Bij aandacht voor het lichaam komt het hormoon oxytocine vrij. Dit geeft een heerlijk gevoel van welbehagen en ontspanning.

Masseren met de juiste olie en intensiteit verlicht stijve spieren, banden, krampen en dreigende dwangstand (contractuur). Verder worden deze oliën succesvol worden toegepast bij kompressen en baden. Sommige oliën stimuleren de afgifte van endogene opioïden (die een rol spelen bij gelukgevoelens) en kunnen op deze manier fysieke pijn verlichten.

Etherische oliën werkt ook ontspannend bij angst en stress. Bepaalde soorten kunnen worden ingezet bij verwerking van verdriet. Bijvoorbeeld via een inhaler of via een diffuser in de ruimte waarin iemand verkeert.

Met aquazorg kunnen ook zeer goede resultaten worden bereikt bij pijn. De geurbeleving alleen roept al een gevoel op van welbehagen en ontspanning.  Hierbij wordt ook rekening gehouden met iemands persoonlijke voorkeur en ervaringen met een bepaalde geur. Bij aquazorg kunt u ook denken aan:  een warm kompres op de buik of rug bij spierpijn, een koel kompres bij post-herpetische pijn en een lauw koolzuur voetenbad bij stijfheid of koude voeten (vaatvernauwing). 

Voorafgaand aan een complementaire zorgbehandeling wordt een anamnese afgenomen (kort intakegesprek) en rekening gehouden met medicijngebruik en eventuele contra-indicaties. Daarbij wordt gekeken naar uw persoonlijke voorkeur in geuren. Indien nodig en bij twijfel dient altijd eerst een arts te worden geraadpleegd.

 

Apeldoorn complementaire zorg

 

Mogelijke complementaire zorgbehandelingen

Aquazorg: koolzuurbad en handmassage

Een koolzuurbad zorgt ervoor dat de doorbloeding van wordt gestimuleerd en verbeterd. Denk aan handen en voeten die minder goed doorbloed zijn. Met deze baden worden goede resultaten bereikt.
 

Aquazorg: warm/koud kompres en geleide visualisatie

Eventueel inwrijving met etherische olie.
 

Geleide visualisatie met aromatische oliën

Een geleide visualisatie is fijn om uw gedachten tot rust te laten komen bij bijvoorbeeld angst en stress of om uw gedachten van pijn af te leiden. In gedachten neem ik u mee naar de natuur, het bos of de zee. De geur van etherische oliën versterkt de visualisatie en maakt dat u zich nog beter kunt ontspannen. Indien gewenst wordt een persoonlijke visualisatie op maat gemaakt, bijvoorbeeld om specifieke angsten en zorgen los te kunnen laten en/of het verlies van een dierbare te verzachten.
 

Combinatie therapie (plm. 45 minuten)

Maak een keuze uit enkele van de volgende interventies: spierrelaxatie, ademhalingsoefeningen, mindfulness, shiatsu massagekussen, visualisaties. Een combinatie van anti-stressoefeningen.
 

Reiki therapie

Door middel van energie en aanraking wordt via de handen van de behandelaar energie doorgegeven. Het werkt op alle niveaus: lichaam, geest en ziel. Omdat Reiki diept ontspant kan er heling plaatsvinden op lichamelijk gebied, maar ook op psychisch niveau.  Het brengt lichaam en geest in evenwicht, ontstresst, ontspant en spreekt het zelfgenezend vermogen aan van het lichaam. Het heft geestelijke en lichamelijke blokkades op.

Bij een Reiki-behandeling ligt u geheel gekleed op de behandeltafel. We starten met een relaxatie- of meditatie-oefening, zodat de diepere laag van uw onderbewustzijn wordt bereikt en u zich nog meer kunt ontspannen. Reiki is overigens ook zeer gunstig én veilig voor zwangere moeders en hun ongeboren kind. Het geeft ook troost aan ongeneeslijk zieken en helpt hen de overgang te maken na dit leven. Ook dieren zijn sensitief voor deze helende Reiki energie!
 

Kicozo & Reiki gecertificeerd

Jolita SkinCare is Kicozo gecertificeerd. Kicozo is een diensten-, expertise- en opleidingscentrum voor complementaire zorg door verpleegkundigen, verzorgenden en andere professionals in de zorg. Het is in 2010 ontstaan uit De Levensboom en helpt zorgprofessionals en zorgorganisaties met opleiding en implementatie van diverse vormen van integratieve en complementaire zorg, zoals AromaZorg, massage, AquaZorg en Ontspanningstechnieken. Kicozo is geaccrediteerd door het Kwaliteitsregister Verpleegkundigen en Verzorgenden.

Daarnaast is Jolita SkinCare Reiki  gecertificeerd. Bij Reiki treedt de behandelaar op als intermediair voor het doorgeven van energie. Jolita SkinCare is in het bezit van het crtificaat Eerste Graad Reiki (Reiki 1).
 

Jolita SkinCare B.V.
Gardenierslaan 3
7314 CS Apeldoorn
Tel: 06-51256561

 

© 2018 - 2024 Jolita SkinCare | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel